maandag 17 november 2014

Recept: Gezond (Herfst) Ontbijt met Havermout!


Zijn jullie gewone, saaie boterhammen met pindakaas, hagelslag, pasta en al die chemische troep ook zat? Dan heb ik hier een gezond recept voor de herfst! Dit recept is niet perse voor de herfst, maar omdat het warm is is het wel lekker om wakker te worden in de ochtend. Het is een recept met havermout en havermout staat er bekend om dat het erg voedend en gezond is. Het is misschien niet heel smaakvol, maar met wat fruit en noten heb je al snel een erg lekker ontbijtje. Dat mag ook wel, want het ontbijt is het belangrijkste maal van de dag. Voor dit recept gebruik ik ook sojamelk. Je kunt ook gewone melk gebruiken, maar dit is niet heel erg gezond en ik vind het niet heel lekker. Je proeft het verschil niet heel erg, maar omdat sojamelk beter voor je is geef ik de voorkeur aan sojamelk. 
Benieuwd naar het recept? Kijk dan snel verder!

 Wat heb je nodig? 
* Havermout
* Sojamelk of gewone melk
* Fruit (ik gebruik een halve appel en een halve banaan)
* Honing
* Kaneel 
* Eventueel gedroogde cranberry's, blauwe bessen, abrikozen en/of rozijnen (lekker en heel gezond!) 
* Eventueel wat noten (zoals walnoten en amandelen)
* Eventueel 7 granen (eigenlijk Brinta)
Je kunt ook nog gedroogd fruit toevoegen zoals cranberry's en blauwe bessen zijn ook delicious!


Hoe maak je het?

1.  Doe ongeveer 30 gram havermout in een kommetje en voeg hier ongeveer 100 ml sojamelk aan toe. Ik doe dit gewoon op gevoel, dus de precieze hoeveelheden weet ik niet! Hierna voeg je nog ongeveer 50 ml water toe.
 

2. Als je wilt kun je nog wat '7 granen' toevoegen. Ik gebruik die van de Lidl, maar je kunt ook Brinta gebruiken. Roer het geheel goed door met een lepel. Plaats het kommetje in de magnetron voor ongeveer 2 minuten op 900 Watt.


3. Snij een halve appel in kleine stukjes snij de halve banaan in plakjes. Doe dit bij het havermoutpapje en strooi er ook nog wat stukjes walnoten over heen. Strooi er wat kaneel overheen en als laatste voeg je nog wat honing toe zodat het wat zoeter wordt. Havermout is van zichzelf namelijk niet heel smaakvol.


Het is totaal iets anders dan een boterham met pindakaas, maar wel erg gezond en ook best lekker. Ik moet zeggen dat een broodje met ei en spek lekkerder is, maar dit is natuurlijk veel gezonder! Je kunt ook nog blauwe bessen toevoegen (dit is zo lekker) of ander gedroogd fruit. Gedroogd fruit is ook erg gezond! Het is ook een vrij vullend ontbijt. Als ik dit op heb zit ik echt vol en dat heb ik met een boterham niet.

Wat eten jullie vaak als ontbijt? En willen jullie vaker gezonde recepten zien?

2 opmerkingen: