maandag 24 maart 2014

Tips voor beter leren en huiswerk maken!


Vandaag heb ik een heel ander artikel dan normaal. Meestal gaat het over beauty, fashion of lifestyle, maar in dit artikel ga ik jullie een aantal tips geven die je hopelijk helpen met leren en huiswerk maken. Ik heb deze week toetsweek en dan heb ik elke dag twee toetsen. In deze week moet ik dus heel veel leren. School.. tja, wat moet ik daarover zeggen? Ik denk dat niemand school echt leuk vind, ik ook niet. School zelf is niet zo erg, maar het eeuwige gezeur van leraren, huiswerk, leren, vroeg opstaan en tot laat op school zitten is echt niet leuk! Toch moet je naar school toe, daar kun je niks tegen doen. Zonder school heb je eigenlijk geen toekomst, tenzij je bijvoorbeeld heel goed kunt zingen en beroemd wordt. Vandaag ga ik jullie mijn tips geven om beter te kunnen leren huiswerk te maken. Alle kleine beetjes helpen! 
Benieuwd naar mijn tips? Lees dan snel verder!

School is belangrijk
Bedenkt altijd dat school super belangrijk is. Misschien denk je op dit moment daar anders over, maar uiteindelijk zul je zien dat als je je diploma hebt gehaald je alles niet voor niets hebt gedaan. Zonder een diploma kun je eigenlijk nergens werken. Misschien in de supermarkt, folders lopen of schoonmaken. Het zou zonde zijn als je van school af gaat zonder diploma. Dat is echt hartstikke stom!  


Opgeruimd staat netjes
Zorg er altijd voor dat je een opgeruimde kamer en bureau hebt. Als mijn kamer een puinhoop is merk ik gelijk dat ik niet geconcentreerd ben. Dat geld ook voor je bureau. Als je moet gaan leren of huiswerk maken aan een bureau waar allemaal troep op ligt zul je merken dat je allemaal kleine dingetjes ziet die op dat moment véél interessanter zijn school. Het werkt ook veel fijner aan een opgeruimd bureau. Zeker als je snel afgeleid bent is een goed opgeruimd bureau noodzakelijk.


Plannen
De een is er super goed in en de ander echt totaal niet. Ik ben ook niet iemand die goed kan plannen, of nou ja, zich aan de planning houden. Vaak gaat het maken van een planning heel goed, maar als je je eraan moet houden gaat het fout. Daarom is mijn tip om niet te strak te plannen. Dit werkt gewoon niet! Zorg ervoor dat je genoeg de tijd neemt voor iets. Beter te veel tijd, dan te weinig! Ook is het verstandig om pauzes in te plannen. Als je weet dat je niet zo goed bent in bijvoorbeeld geschiedenis is het geen optie om de dag voor de toets pas te beginnen met leren. Neem er gerust een paar dagen de tijd voor en ga elke dag een half uurtje leren. Als je de leerstof verspreid op verschillende dagen onthoud je alles ook beter.  

To do lijstjes maken
Als je plannen niet fijn vind kun je ook to do lijstjes maken. Dit is iets minder strak dan een planning. Op een to do lijstje schrijf je alleen wat je moet doen en verder niks. Als je iets hebt afgemaakt zet je er een krul achter of een vinkje. Niks voelt fijner dan wanneer alles van het lijstje is gedaan! Hier heb ik een artikel geschreven over een to-do blok van de Hema. Een erg handig to do lijstje! 


Doelen stellen
Probeer een doel te stellen voor als je gaat leren. Dit hoeft niet een groot doel te zijn, het kan ook iets heel kleins zijn. Je kunt bijvoorbeeld tegen jezelf zeggen dat je minimaal een 7 wilt halen voor iets. Dat geeft extra motivatie en als je dan ook echt daadwerkelijk die zeven hebt behaald kun je super trots zijn op jezelf! Een klein doel is bijvoorbeeld jezelf trakteren op een stukje taart, een smoothie of warme chocolademelk als je hebt geleerd. Zeg tegen jezelf dat je alleen iets lekkers krijgt als je goed hebt geleerd. En als je dan ook een goed cijfer hebt gehaald ga je iets leuks doen.

Take a break
Aan een stuk door leren werkt NIET. Misschien bij sommigen wel, maar bij de meesten niet. Wat ik altijd fijn vind om te doen, is om na een halfuur/uur even iets voor mijzelf te doen. Bijvoorbeeld een tijdschrift lezen, aan je blog werken of internetten. Als je iets anders hebt gedaan dan leren kun je weer verder. Je zult merken dat je meer concentratie hebt dan wanneer je 2 uur achter elkaar aan het leren bent.


Social Media? weg ermee!
Wanneer je aan het leren bent of huiswerk maakt moet je vooral niet je telefoon bij je hebben. De kans is groot dat je allemaal berichtjes krijgt en daardoor weer afgeleid raakt. Als je gaat leren is het dus handig als je je telefoon en computer helemaal uitzet. Dan word je niet gestoord en kun je gewoon rustig doorwerken. 


NIET uitstellen
Ik vind het altijd fijn om mijn huiswerk al te maken op de dag dat ik het opgegeven krijg. Dan zit de leerstof nog goed in je hoofd en is het veel makkelijker om je huiswerk te maken. Het is bijvoorbeeld handig als je uit school even iets drinkt en daarna begint aan je huiswerk. Dan heb je niet steeds het gevoel van: 'Shit, ik moet zo mijn huiswerk maken.. achja ik doe het zo meteen wel'. Als je het gelijk doet ben je er ook snel vanaf! Ik weet hoe moeilijk het is... Is dit plaatje ook herkenbaar voor jullie? ;)


Overschrijven
Iedereen heeft wel een keer van iemand het huiswerk overgeschreven. Ik doe dat ook wel eens als ik geen tijd had voor mijn huiswerk of als ik er gewoon geen zin in had. Het is alleen niet heel slim om altijd maar alles van iedereen over te schrijven. Door je huiswerk te maken leer je ook al een beetje en dan hoef je voor een toets minder te leren. Bij wiskunde is het bijvoorbeeld handig als je bij blijft. Als je ineens alle sommen van het hoofdstuk moet maken ben je super lang bezig en als je dingen niet begrijpt kun je het niet meer vragen. Dit geldt eigenlijk voor bijna alle vakken. Zorg dus dat je bij blijft met de stof! 

Markeren 
Ik vind het altijd fijn om dingen te markeren in  mijn agenda. Zo maak ik altijd de proefwerken en so's geel en verslagen en presentaties groen. Dan kun je in een oogopslag zien wat je die week allemaal moet doen qua leren. Ook is het handig om als je iets aan het leren bent een aantal belangrijke begrippen, zinnen of woorden te markeren met een markeerstift. Ik koop mijn markeerstiften altijd bij de Action voor maar €0,89 en daar doe ik ongeveer 2 jaar mee.


Opletten! 
Opletten in de les is het halve werk. Als je nooit oplet en altijd maar aan het kletsen bent, tekeningen maakt in je schrift of gewoon geen zin hebt om op te letten heb je geen idee waar de les over gaat. Ik let ook niet altijd op (kletsen en rare tekeningen maken in je schrift, ja), maar als ik iets niet begrijp probeer ik wel gewoon op te letten. Nog een voordeel als je oplet: je wordt er niet uitgestuurd en je krijgt ook geen strafwerk. 

Wat vinden jullie van mijn tips? 

6 opmerkingen:

 1. Handige tips!
  Elkaar volgen?
  Mijn laatste post zijn tips over De studentenkamer, neem een kijkje! :)

  XOXO.
  Babette

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha, de 'niet uitstellen' tip vind ik het lastigst om na te leven :D

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het meeste doe ik eigenlijk wel! Ik probeer mijn huiswerk ook altijd te maken op de dag dat ik het heb opgekregen. Al stel ik het ook wel eens uit... Ik heb meestal als doel om alles wat ik gepland heb af te krijgen , als dat dan lukt ben ik trots op mezelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Super handige tips een tip van mij is ook genieten van het leren dit klimkt raar masr door te genieten is het ook leuker om te leren en doelen stellen is ook heel n handig. Leuk!

  BeantwoordenVerwijderen