zaterdag 6 juli 2013

Een bijbaantje deze zomer!


Kom jij ook weleens in winkels en zie je zoveel leuke sieraden, make-up en kleding, maar heb je nooit (genoeg) geld? Dan moet je er misschien eens over na gaan denken om een bijbaantje te nemen voor deze zomer! Of misschien wel voor in het weekend. Sinds een paar maanden heb ik ook een leuk bijbaantje! Ik werk bij een koffiehuis/terrasje. Heel erg leuk om te doen en vooral heel erg leerzaam en je verdient er wat bij! Dit doe ik bijna elke zaterdag en zondag. Vandaag ga ik wat informatie geven over bijbaantjes en alles wat daarbij komt kijken. Heel erg handig, want je kunt natuurlijk niet in de vakantie alleen maar op de bank en achter de laptop zitten, toch?!
Benieuwd naar meer? 

Even voor de duidelijkheid: Dit zijn mijn 'tips'. Dus het is niet dat het perse zo moet! :)

Waarom?
Als eerste moet je jezelf afvragen waarom je graag een bijbaantje wilt. Iedereen doet het wel voor het geld, maar misschien moet je het wel van je ouders doen. Dat had ik ook, want mijn ouders vonden dat het nu wel tijd werd voor een baantje, want ik ben (al) 14 :). Een bijbaantje moet je ook leuk vinden, want als je het niet leuk vind ga je er ook steeds met tegenzin naartoe en dat moeten we niet hebben. Een bijbaantje heeft heel erg veel voordelen. Het komt alvast op je cv te staan en daardoor zien werkgevers waar je later misschien bij gaat werken dat je al ervaring hebt en dat je ook iets in je hebt. Als je pas op je 17e voor het eerst gaat werken zullen sommigen je niet aannemen wegens weinig ervaring. Dit hoeft natuurlijk niet. Ook kunnen sommige baantjes nog best lekker verdienen! 

Welk bijbaantje?
Dan moet je gaan kijken welk bijbaantje je graag wilt hebben. Je kan bijvoorbeeld bij de supermarkt in de buurt gaan werken. Meestal hebben ze daar wel plek, maar vind je dat ook leuk? Of je gaat in de tuin werken, maar dan moet je weer heel vroeg opstaan. Als je het leuk vind om met mensen te werken is de horeca erg leuk. Je kan ook gaan oppassen of iets creatiefs maken en het dan verkopen (bijv. sieraden). Het aller belangrijkste is dat je een baantje kiest die je leuk vindt. Anders ben je daar (waarschijnlijk) al snel weg. Ook moet je goed op je leeftijd letten, want voor sommige baantjes ben je misschien nog te jong.

Haha, lol.

Wanneer?
Dan ga je kijken wanneer je kan werken. Misschien heb je op zaterdag en zondag wel een sport, dan kun je dus niet. Na school gaat misschien een beetje moeilijk, maar als je vroeg uit bent kan dat wel! In de zomervakantie is misschien nog wel het beste. Dan ben je misschien een paar weken weg op vakantie, maar de rest van de vakantie kun je een aantal dagen per week werken! Niet elke dag natuurlijk, maar misschien 3 dagen in de week?

Benaderen
Dan is het tijd om een bedrijf te benaderen en te vragen of je daar kunt komen werken. Dat kan door er zelf heen te gaan en het te vragen. Als je dat nog iets te spannend vind kun je ook gewoon een netjes mailtje sturen en daarin jezelf voorstellen, vragen of ze nog mensen zoeken en vertellen waarom je graag daar wilt werken en wanneer etc. Het is denk ik wel het handigst als je ouders je een beetje helpen, want zij hebben natuurlijk al wat ervaring hiermee! Als je bent aangenomen kun je vragen hoeveel je verdient (per uur). Let er altijd op dat je sowieso het minimumloon per uur verdient dat aan jouw leeftijd verbonden is. Als je bijvoorbeeld 17 bent is dit minimum dan ook hoger dan wanneer je 14 bent.

Wat vinden jullie van mijn tips? 

3 opmerkingen:

  1. handig! al kan ik niet echt ergens gaan werken omdat ik 12 ben :( oppassen zal misschien wel lukken super leuk dat je ergens werk hebt gevonden succes!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, oppassen is ook heel leuk! Dat doe ik ook, lekker makkelijk verdienen ;)

      Verwijderen