zaterdag 5 januari 2013

DIY: Horloge kleiner maken


In mijn 'Sinterklaas cadeautjes 2012' filmpje konden jullie zien dat ik een hele mooie rosé gouden horloge had gekregen! LINK. Ik was er echt super blij mee! Alleen was hij te groot.. niet een beetje te groot, maar veel en veels te groot. Ik denk dat iemand met hele dikke polsen de horloge niet eens past! Maar goed, geen paniek, beter te groot dan te klein, toch? Meestal kun je horloges kleiner laten maken bij de juwelier of op de markt, maar meestal vragen ze er dan wel geld voor. Je kan je horloge ook heel makkelijk zelf kleiner maken met spullen die je thuis hebt liggen.
Benieuwd hoe ik mijn horloge heb kleiner gemaakt?

Wat heb je nodig?
* Hamer
* Iets wat zacht is (Ik heb van een soort plastic waar ze spullen mee verzenden een dik pakketje gemaakt, maar piepschuim is denk ik het handigst)
* Een naald (Ik gebruik een naald, maar het is handiger om een punaise te gebruiken. Thuis had ik geen punaises liggen dus..) op de foto staat trouwens de verkeerde naald.
* Horloge


Hoe maak je de horloge kleiner?

1. Doe het horloge om en kijk hoeveel schakels je wilt verwijderen. Als je een even aantal hebt haal je aan elke kant hetzelfde aantal schakels weg. Anders kan je horloge schuin komen te hangen.


2. Leg je horloge op een platte ondergrond. De meeste horloges hebben pijltjes zodat je kan zien in welke richting het pinnetje verwijderd moet worden (bij mijn horloge staan de pijltjes verkeerd..) Als je horloge geen pijltjes heeft moet op de kant van het bolletje slaan en niet op de kant van het gleufje.


3. Leg je horloge op een zachte ondergrond op zijn zij. Zet je naald (of punaise) op het bolletje van de schakel.
Hier zie je goed het verschil tussen bolletje en gleufje:


Bolletje
Gleufje
4. Sla met de hamer op de naald (of punaise) zodat het pinnetje er uit komt.5. Nu haal je het pinnetje eruit. Meestal kan je het pinnetje er gewoon uithalen, maar als dat niet gaat kun je een tangetje gebruiken. De schakels zijn nu los van elkaar.


4. Als je het gewenste aantal schakels hebt verwijderd ga je de band weer aan elkaar verbinden. Sluit de schakels goed op elkaar.


5. Nu moet het pinnetje er in tegengestelde richting in. Leg je horloge weer op een zachte ondergrond op zijn zij zodat je de kant van de gleufjes ziet. Doe het bolletje er eerst in, want deze is dunner dan de kant van het gleufje. Sla met de hamer er zachtjes op zodat hij er weer in gaat. Om het horloge niet te beschadigen leg ik er een zacht stukje plastic op.6. Als je de horloge aan 2 kanten kleiner hebt gemaakt doe je stap 5 dus ook aan de kant.

7. Je houd nu natuurlijk veel pinnetjes en schakels over. Gooi deze vooral NIET weg! Misschien heb je ze later nog nodig. Ik zou ze nog bewaren!


8. Als het goed is past je horloge nu!

 
Nog vragen? Stel ze in de comments!

10 opmerkingen:

 1. handig!! Ik draag weinig horloges, maar wie weet komt het nog eens van pas :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel erg handig, ik heb net een nieuw horloge die ook nog te groot is. ik ga het zo eens proberen dan hoef ik er andere niet mee lastig te vallen :) ghehe dankjewel! Liefs, xlovelylife.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt. Perfecte beschrijving! Je hebt me een trip naar de juwelier bespaard!

   Friedel

   Verwijderen
 3. Hoe vaak moet je er eig op slaan met hamer vooraleer het pinnetje eruit komt? Bij mij lukt het echt niet...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is echt onmogelijk ... Zelfs nog moeilijker met een punaise aangezien de naald vrij kort is en ge echt vingers moet hebben gelijk een 10-jarige! Dan maar naar een juwelier ...

   Verwijderen
 4. Suuuuuuuuuuper handig ik heb het net gedaan en het is gelukt!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Super bedankt! heb dit net gedaan, bij mijn horloge van de primark. Gaat best wel moeilijk, de pinnen zaten goed vast en de punaise die ik gebruikte brak af. Maar na flink doorhameren toch gelukt!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik was iets te enthousiast en heb vervolgens het pinnetje aan de verkeerde kant eruit gedrukt. Met als gevolg dat deze er niet volledig uit kan (ook niet meer terug geduwd kan worden). Wat nu?
  Hopelijk kan iemand me hierbij helpen. Bij voorbaat dank!

  BeantwoordenVerwijderen